Journalism, sannolikhet och nyttiga idioter!

http://www.lyxkrasch.se/november-2014/journalism-sannolikhet-och-nyttiga-idioter/

Trött lördag – behövde nog sova ut. Vaknade inte förrän efter lunch idag, så kroppen var nog trött. Strunt samma för alla måsten är ju kvar och de försvinner inte till söndagens underbara dag.

Upptäckte att politik är känsligt ämne igår, vald att tom ta bort en länk på FB angående Anders Borg´s nya jobb – för tydligen upprör det känslor och ibland projicerar människor saker som inte hör hemma i den offentliga debatten.

Det upprör ofta känslor på nätet, många gånger för någon lägger upp något som de i sin tur själva hittat på nätet – det är just det som är problemet med nätet – all skit finns där och jag har sagt det förut – allt är inte sant bara för det står på internet. Det är fasansfullt tycker många, men egentligen är det ingen skillnad mot förr.

Förr skrev man det i böcker och tidningar – den ända skillnaden är spridningen. För man läste inte allt förr, men nu matas vi både frivilligt och ofrivilligt med alla information. Det innebär att vi måste träna våra hjärnor på ett nytt sätt – vi måste granska det vi läser lite mer och fråga oss själva – seriöst, är detta sant! Det kräver i sin tur att man har en vissa analytiskt förmåga samt kan de enkla sakerna såsom sannolikhetslära – baserat på vad jag ofta läser på nätet – är detta en kunskap som inte är speciellt vanligt förekommande.

Hur löser man detta, enkelt man har en fungerande och seriös journalistkår mm – som kan hantera det roliga som kallas objektivitet – och rapportera inte styra. Jag förstår att det inte är lätt, men seriöst – svensk media är nog bland det flataste som finns i hela världen.

Därför gillar jag att läsa mer utländsk media – och tillsammans med svensk journalistik sedan finna en tolkning i mitten – då kanske, notera kanske kommer man närmare vad som verkligen skett!

Det farliga med allt som sker är att vi tappar förtroende för nyhetsrapporteringen – vilket är katastrof, naturligtvis spelar det mindre roll på lokal nivå– seriöst, för handlar det om en bortsprungen katt i Vinslöv så kan det kvitta. Det är när det rör sig om mer eller mindre förvanska det som sker på större plan som journalisterna har ett ansvar – vilket de tyvärr saknar – för de agerar utifrån ett så kallat flockbeteende – alla följer varandra – helt utan det jag nämnde i början, känslan för sannolikhet – och utan granska vad de skriver egentligen – för är man journalist i Sverige kan man inte ha fel – eller……

Seriöst, läs alla rubriker på de stora tidningarna online – och läs sedan det andefattiga reportagen som är kopplade – 70-80 % är ickenyheter – som är skapade för ha ett bra flöde på nyheter och på det sättet skapa många som surfar på deras sidor – vinnare i dessa frågor – AB och Expressen, de har utvecklats till någon form av digital version av en Ding Ding värld!

Så nästa gång ni nappar på en av deras snyftisar eller fasanfulla historier om hur hemskt något är – för fan använde er hjärna lite och tänkt till – eller fortsätt vara en som tror på allt och lev lycklig som nyttig idiot, för det är det du är.

Tack & Förlåt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.